19 Kasım 2007 Pazartesi

YUSUF PEYGAMBER VE 11 YILDIZ

Yusuf Peygamberin küçük yaşta gördüğü bir rüya hayatının en önemli dönüm noktasını oluşturur. Rüyasında 11 yıldız ve Guneş ile Ay'ın kendine secde ettiğini görür. Babası bu rüyanın çok önemli olduğunu ve oğlunun Allah'ın seçtiği özel bir kimse olabileceğine işaret ettiğini anlar ve bu nedenle kardeşlerinin gazabına uğramaması için rüyasını kimseye anlatmamasını söyler. Hani Yusuf babasına: "Babacığım, gerçekten ben (rüyamda) onbir yıldız, Güneş'i ve Ay'ı gördüm; bana secde ederlerken gördüm" demişti. (Babası) Demişti ki: "Oğlum, rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana bir tuzak kurarlar. Çünkü şeytan, insan için apaçık bir düşmandır."

"Böylece Rabbin seni seçkin kılacak, sözlerin yorumundan (kaynaklanan bir bilgiyi) sana öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a (nimetini) tamamladığı gibi senin ve Yakub ailesinin üzerindeki nimetini tamamlayacaktır. Elbette Rabbin, bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." (Yusuf Suresi, 4-6)

Allah'ın, "Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler (ibretler) vardır." (Yusuf Suresi, 7) ayetiyle de bildirdiği gibi müminler, Hz. Yusuf'un kıssasında anlatılan bu akıl alametlerinden de ders almalıdırlar. Evrenin hangi köşesine dönüp baksalar karşılaştıkları her detayın ve sonsuz kainatın, Allah'ın sonsuz aklının örnekleriyle dolu olduğunu görürler. Kuran'da Allah'ın bu üstün aklı ve sanatı karşısında insanın nasıl aciz kaldığı şöyle bir örnekle haber verilmiştir:

O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir 'çelişki ve uygunsuzluk' (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)

Ayette bildirildiği gibi, Allah'ın yaratmasında en ufak bir eksiklik yoktur. Çünkü Allah'ın sonsuz aklı, insanın sınırlı aklı ile kıyaslanmayacak kadar üstün ve eşsizdir. Evrendeki her sistemde karşılaşılan kusursuz yaratılış, bu üstün aklın bir göstergesidir. Allah'ın, insanlara böylesine kusursuz sistemler göstermesinin bir sebebi de, insanın aklın gerçek sahibinin Allah olduğunu bilmesi, Rabbimiz'in büyüklüğünü kavraması ve O'na teslim olup iman etmesidir.

Yusuf bahsinde babası tarafından sevilen Yusuf, bu yüzden 11 kardeşinin kıskançlığına maruz kalır. Onu bir gün yanlarına alıp bir çöldeki kuyuya atıp terkederler. Babalarına ise bir kanlı gömlek götürerek 'onu bir kurt öldürdü' derler. Yusuf, oradan geçen bir kervanın onu kuyuda bulmasıyla hayat hikayesi farklı şekilde gelişir.

Zamanın Mısır Maliye Bakanına köle olarak satılan genç yaştaki Yusuf, sarayda yaşamaya başlar. Yusuf'un güzelliği ortaya çıktıkça bir altın gibi parıldamaya başlar. Maliye Bakanının Karısı onu arzulamaya başlar. Bu konuda en önemli olay olarak kadının Yusuf ile birlikte olmak isterken Yusuf'un uzaklaşmaya çalışması yüzünden Yusuf'un yırtılan gömleğidir. Amacına ulaşamıyan kadın, kocasına Yusuf'un kendisine saldırmaya çalıştığını söyleyerek iftira atar. Yusuf zindana atılır. İki kişi ile birlikte girmiştir hapishaneye. Anlattıkları rüyaları yorumlayarak, birine bağışlanacağını ve suçsuz bulunacağını, diğerine zarar göreceğini ve suçlu bulunacağını söyler. İki rüya yorumu da gerçekleşir.

Mısır Kralı, rüyasında gördüğü yedi tok ineği yiyen yedi zayıf inek ve 7 yeşil başak ile diğer kupkuru başaklar ile ilgili olarak yorum arayışına girmiştir. Zindanda rüyasını yorumlatan kişi yıllar sonra Yusuf'u hatırlar ve Kralın bu rüyasını gider ona sorar. Yusuf, yedi sene normal hasattan sonra yedi sene kuraklık geleceğini ve son bir sene olarak yağmur olacağını söyler. Kral rüyasının yorumunu beğendiği Yusuf'u yanına çağırtır hapishaneden. Mısır'a önce Maliye Bakanı ardından da Kral olur Yusuf.Kuraklık zamanı yardım için Saraya gelen kardeşleri ile tekrar kavuşur. Gönderdiği gömleği yüzüne süren babasının kör olan gözleri açılır. Sarayda babası ve kardeşlerini misafir olarak kabul eden Kral Yusuf, baba ve annesini tahta oturtur, o sırada

Kralın karşısında boyunlarını büken kardeşleri ile birlikte o an gerçekleşenler rüyasının gerçekleştiğini gösterir. Yusuf ayrıca dini bir elçi olarak da görev yapmıştır.Bu anlatılar ile Astroloji arasındaki ilişkiler çok belirgindir. Herşeyden önce gördüğü rüya Gökyüzü ile ilgili bir rüyadır. Ayrıca Guneş ile Ay dışında 11 yıldızdan bahsedilmektedir. Bu da yeni bulunan gökcisimleri ile ilgili bir takım ipuçları verebilir. Şu anda bilinen Gezegenler: Merkur, Venus, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptün, Pluto olup sekiz adettir. Bu noktada Guneş Sisteminde 3 gezegen daha olması gerektiği düşünülebilir.

Yalkın Tuncay